Próbny egzamin zawodowy – część praktyczna – zawód kucharz

27 kwietnia 2017r. Uczniowie klasy III Zasadniczej Szkoły Zawodowej : Wilk Justyna , Patryk Mazurek i Angelika Flis, przystąpili do próbnego egzaminu zawodowego – kwalifikacje T.6- zawód kucharz. Egzamin składał się z następujących etapów:

  1. Przygotowanie do wykonania zadania
  2. Obróbka wstępna surowców
  3. Obróbka zasadnicza,cieplna
  4. Prezentacja wyników – ocena organoleptyczna.

„Kucharze” wykonali trzy zestawy potraw składających się z:

  • pulpety w sosie pomidorowym
  • makaron
  • surówka z kiszonej kapusty i marchwi

Pod czujnym okiem instruktora p. Anny Świrskiej uczniowie przygotowali i zaprezentowali pyszne dania określone w zestawie egzaminacyjnym. Ocena organoleptyczna wypadła pomyślnie. Uczniowie otrzymali niezbędną do zaliczenia ilości punktów. Do egzaminów pozostało półtora miesiąca i młodzież wykorzysta ten czas do ćwiczenia sprawności w wykonywaniu zadań na czas.

Opracowała:
Anna Świrska – nauczyciel przedmiotów zawodowych